RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 3

A társadalmi egyenlőség kérdésének fontosságát az egyenlőtlenségek felől kezdtük megközelíteni. A harmadik foglalkozáson a faji megkülönböztetésről esett szó. Az óra elején megismertettem a gyerekeket a pozitív és negatív diszkrimináció, a rassz és a rasszizmus fogalmával, majd képek segítségével az európai osztályozás szerinti négy földrajzi nagyrassz tulajdonságait, sajátosságait gyűjtöttük össze.

A foglalkozás második részében szó esett arról, hogy a történelem során milyen kirívó esetekre volt már példa a faji megkülönböztetés esetében. Fügedi Márton nagyon ügyesen hozta fel példának a rabszolgatartást, amikor fehér emberek négereket dolgoztattak ültetvényeken, birtokaikon.

Arról beszélgetve, hogy bizony léteztek/léteznek csoportok, emberek, akik azért bántalmaznak, ölnek meg másokat, mert egy bizonyos rassz tagjai, Szőllősi Kristóf megjegyezte: „Az ilyen emberek őrültek!”

Az óra végén közösen meghallgattunk két dalt. Az első Roy&Ádám Feketén a hófehér c. száma volt, a másik dal Bródy Mindannyian mások vagyunk  c. szerzeménye volt.

Roy és Ádám
Feketén a hófehér
Éppen attól, hogy más jól összefér
Látod a zongorán minden hang békében együtt él!
(…)
Váltani! Ideje váltani,
és a színe miatt senkit se bántani!

2 Responses to “RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 3

  • Ez a szöveg éppen arról szól, amiről most beszélgettünk! Nem szabad különbséget tenni az emberek között bőrszín vagy származás alapján!

  • Nagyon unalmas lenne, ha mindenki egyforma volna! Jó dolog, hogy különbözünk!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>