KULTURÁLIS PROGRAM 10 – OLT TAMÁS – PETNEHÁZÁN ÉS RUDABÁNYÁN

PETNEHÁZA

Sajnos elérkeztünk az utolsó verszenei koncertünkhöz. 2015. január 27-én Olt Tamás, a Nemzeti Színház művésze volt a vendégünk, aki műsorával a 70 évvel ezelőtt elhunyt nagy költőnknek, Radnóti Miklósnak állított emléket. Különös véletlen, hogy éppen a holokauszt nemzetközi emléknapjára esett ez az előadás.

A műsor a Sem emlék, sem varázslat című verssel kezdődött, majd Radnóti szerelmi költészetéből mutatott be néhány gyönyörű verset a művész, amelyekhez aláfestést a Ghymes együttes zenéje szolgáltatott.

Közben láthattuk, hallhattuk, hogy a rap és a blues stílusában is milyen jól hangzanak ezek a versek.

Bár Radnótiról csak a nyolcadik osztályban tanulnak a gyerekek, a koncertet a kisebbek is nagy érdeklődéssel követték végig. Lelkesen kapcsolódtak be a közös éneklésbe, rappelésbe.

Olt tamás művész urat sem engedték el ráadás műsorszám nélkül. A művész úr kérése az volt, hogy akkor néhányan fáradjanak ki hozzá, és énekeljék együtt a Két karodba című vers megzenésített változatát. Természetesen azonnal voltak önként jelentkezők, majd éneklés közben- a művész úr nem kis meglepetésére- szép lassan minden tanuló kisétált. Így hatalmas közös produkcióval zárult a program.

A műsor után sok gyerek kért autógrammot. Iskolánkat pedig a Bíbor parázson című duplakorongos hangos könyv dedikált példányával ajándékozta meg a művész úr.

Az elmúlt egy év során megvalósult 10 kulturális program maradandó élményt nyújtott iskolánk tanulói számára. Színpatikus, közvetlen előadók látogattak el hozzánk, és valamennyien színvonalas, gyermekközpontú, igazi művészi értékeket közvetítő műsorral örvendeztettek meg bennünket.

Köszönjük a lehetőséget.

Hozzászólások:

Mátyók Patrik: Én ezeket a verseket még nem hallottam de a koncert nagyon tetszett.

Oroszi Csaba: Tudom, hogy Radnóti sokáig volt fogolytáborba, és nagyon szép verseket írt feleségéhez, Fannihoz.

 

RUDABÁNYA

A magyar kultúra napjának előfutáraként érkezett meg hozzánk ezen a napon Olt Tamás színész, rendező, író, a Nemzeti Színház tagja. A művész úr Radnóti Miklóst idézte meg műsorában, megzenésített verseket adva elő a 70 éve elhunyt költő gazdag életművéből.  A Gyarmati Fannihoz íródott szerelmes sorok mellett a láger borzalmairól árulkodó strófák is elhangzottak, mindezek változatos zenei stílusba ágyazva. A verszenei koncert alatt felcsendültek lágy dallamok, de a rap és a blues is képviseltette magát, osztatlan sikert aratva a gyermekhallgatóság körében.

Csernely Tamás: „Nagyon meglepett, amikor a rap szöveget meghallottam. Nem is gondoltam, hogy egy verset így is elő lehet adni. Nagyon tetszett.”

Beri Vanessza: „Nekem a Hasonlatok c. vers megzenésítése tetszett a legjobban. Nagyon szerethette Radnóti a feleségét, ha ilyen gyönyörű verseket írt hozzá.”

 

PETNEHÁZI KÉPEK

 

Rudabányán készült képek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>