RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 10

2014. április 8.

Az első foglalkozások egyikén már szó esett a faji egyenlőtlenségről, de ezúttal kicsit részletesebben is beszélgettünk a témáról. A gyerekeknek már az elején jeleztem, hogy ezzel a témakörrel talán egy kicsit megrázóbb részhez érkeztünk. A téma komolyságát nem csak az ezzel kapcsolatos filmrészletek és bejátszások éreztették, hanem a gyerekek feszült figyelme is. A foglalkozás első részében megemlékeztünk Radnóti Miklósról, aki éppen a faji megkülönböztetésnek vált fiatal áldozatává.

Szó esett a lágerek világáról, az elhurcolt emberek megpróbáltatásairól és megannyi ártatlan felnőtt és gyerek értelmetlen halálról. Ezzel kapcsolatban részleteket néztünk meg a Schindler listája és a Roberto Benigni által rendezett Az élet szép c. filmből. Ez utóbbiban a főszereplő Guidot-t  zsidó származása miatt családjával együtt elhurcolják. Az apa, hogy túlélhesse a borzalmakat, és hogy fiát minél jobban megkímélje, azt találja ki, hogy az egész, ami körülveszi őket tulajdonképpen egy nagy játék, amelyben a rabok a versenyzők és az őrök a játékvezetők. A gyerekeket meghatotta a bemutatott jelenet.

Az óra másik felében a rabszolgaságról és négerek korábbi kireszketettségéről esett szó. Meghallgattuk Martin Luther King „Van egy álmom…” kezdetű híres beszédének egy részletét. A diákok döbbenten hallgatták, hogy néhány tíz évvel ezelőtt Amerikában a négerek nem mehettek csak úgy be egy boltba vásárolni, vagy ebédelni egy étterembe. Nem értették, hogy miért volt kötelező átadni a négereknek a helyüket a buszon, ha egy fehér ember szállt fel, és szintén döbbenten hallgatták , hogy a Kuk Klux Klán milyen pusztításokat végzett a faji gyűlölettől vezérelve.

Szabó Emil a foglalkozás végén megjegyezte:”Nagyon sajnálom azokat az embereket, akiknek értelmetlenül kellett meghalniuk. Radnóti Miklós is nagyszerű ember és remek költő volt, rengeteg gyönyörű verssel lehettünk volna gazdagabbak, ha nem esik áldozatául a gyűlöletnek.”

 

3 Responses to “RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 10

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>