RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 17

2014. május 27.

 

Az elmúlt hetekben megismerkedtünk a Nyírség földrajzával, településeivel, vízrajzával, növény-és állatvilágával. Itt volt az ideje, hogy kicsit a gazdaságáról is szót ejtsünk.

Megtudtuk, hogy a Nyírség területén az intenzív mezőgazdasági termelés jellemző, hogy a fő termesztett növények közé tartozik a paradicsom, a napraforgó, a dohány, és hogy a homokos talajú területeteken szarvasmarhát tenyésztenek.

A Nyírségben ugyan kevés energiaforrás és ásványkincs található, de a fontosabbak közé tartozó dácit, gyepvasérc, földgáz és agyag azért említést érdemelt.

A gyerekek igyekeztek párhuzamot vonni lakóhelyük és a testvériskola térsége között. Nálunk is találhatóak napraforgó-táblák, a város határában tenyésztenek szarvasmarhákat, és – ha nem is gyepvasérc, de 1985-ig itt működött Magyarország egyetlen vasércbányája.

A foglalkozásokon elhangzottak után Váradi Norbi megjegyezte: „ Én nagyon szeretek gazdálkodni és állatokkal foglalkozni. Ha egyszer el kellene költöznöm innen, akkor szívesen mennék a Nyírségbe, hogy ott is tudjak a földeken és az állatok körül munkálkodni.”

 

One Response to “RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 17

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>