RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 23

Az első foglalkozások alkalmával már beszélgettünk arról, hogy az önkéntességnek többféle formája, módja is létezik. Újra sorba véve ezeket, a mai napon videókat néztünk a különböző önkéntes tevékenységről. Így például a kórházi önkéntességről, amikor is a segítő szándékú emberek beteg ágyak mellett vagy éppen játszóházakban vállalnak „szolgálatot.” Sorba vettük, hogy egy ilyen helyzetben mivel és hogyan is tudnak segíteni az önkéntesek.

A gyerekek együtt gondolkodva, ügyesen szedték csokorba a lehetőségeket: pl. beteg gyerekeket látogatnak meg és játszanak velük, esetleg valamilyen szabadidős foglalkozást szerveznek részükre. Az idősebbek esetében segítenek az ápolásban, elkísérik őket vizsgálatokra, támogatást nyújtanak nehéz perceikben, és ha ne adj’isten valaki haldoklik, személyes jelenlétükkel megnyugvást próbálnak nyújtani számukra.

De nem csak az emberek szorulhatnak segítségre, hanem az állatok is. Nagyon sok menhely van az országban, amelyeknek fenntartása nem egyszerű, sokszor gondot is jelent. Az önkéntesek ebben az esetben is sokat tehetnek azért, hogy javítsanak az ide kényszerült állatok körülményein. Azon túl, hogy adományozhatnak pénzt, pl. tápot vagy élelmet is vihetnek az állatoknak. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) pl. minden hónapban megrendezi a Kutyagolás névre keresztelt programját, amelynek keretében az önkéntesek néhány órára sétálni, futni viszik az egyébként ketrecbe zárt kutyusokat.

Szőllősi Kristóf: „Én nagyon szívesen elmennék egy ilyen programra. Szeretem a kutyákat, nekünk is van kettő. Ha anyáék megengednék, és az udvarunk is nagyobb lenne, még örökbe is fogadnék közülük néhányat.”

Musa Vanessza:” Én boldogan mennék kórházban fekvő gyerekekhez! Mindig vidám vagyok és nevetek, szerintem nekik is mosolyt tudnék csalni az arcukra.”

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>