RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 24

Folytatva az előző foglalkozás gondolatmenetét, további videókat, kisfilmeket néztünk meg az önkéntességhez kapcsolódóan. Ezúttal a látássérültek kerültek figyelmünk középpontjába, és mindazon tevékenységek, amelyek mindennapos életvitelükben segítik őket.

Megismerkedtünk a tavaly májusban megrendezésre került KAPOCS jótékonysági fesztivállal, amelynek keretében pl. látássérülteket tanítottak táncolni. Érdekes volt számunkra hallani és végig gondolni, hogy egy szinte „lehetetlennek” tűnő feladat hogyan válik mégis teljesen természetessé, ha az ember együtt érző és  kellőképpen figyelemmel fordul  a másik felé.

Ismételten szóba kerültek az állatok is. Ezúttal nem úgy, mint akik segítségre szorulnak, hanem éppen ellenkezőleg, úgy, mint akik segítenek.

Már ókori ábrázolások is maradtak fenn vak koldusokról, akiknek kutya volt a segítője. A vakvezető kutyák szervezett képzése a XVIII. század során kezdődött. A megfelelő kutyák kiválasztása már az alomban elkezdődik, majd a kölykök nevelése, szocializációja gondosan kiválasztott családoknál történik, a képzésük pedig egy, esetleg két éves korukig tart. A képzés befejezése után a kutya az új gazdájához kerül, akivel közösen vizsgát tesznek. Ezek után speciális törvényi szabályozás vonatkozik rá (például közlekedési eszközökön ingyen szállítható, sok helyre bemehetnek, ahova házi kedvencek nem, mentesülnek az ebadó alól stb.).

A vakvezető kutyák, azon kívül, hogy ellátják egy házikedvenc feladatait, segítik a gazdájukat a közlekedésben, segítenek kikerülni az útakadályokat gödröket, illetve az egyéb mindennapi életben felmerülő problémákat megoldani.

 

2 Responses to “RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 24

  • Hallottam olyan kutyákról is, akik képesek előrejelezni gazdájuk rosszullétét.Nem hiába mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Óriási segítséget jelent például egy ilyen helyzetben.

  • Mindig csodáltam a vakvezető kutyákat! Hihetetlen, hogy mi mindent képesek megtanulni és megtenni a gazdájukért. Az ember nyugodt szívvel bízhatja magát rájuk!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>