RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 25

Ezen a délutánon a heti foglalkozás keretén belül az önkéntes segélyszervezetekről beszélgettünk.

Megismerkedtünk a Vöröskereszt történetével. Megtudtuk, hogy az 1859-ben lezajlott Solferinói csata és Henry Dudan milyen szerepet játszott a kialakulásában, és hogy miért lett fehér alapon vörös kereszt a mozgalom jelképe. Részletesen tanulmányoztuk az alapelveket, azt, hogy az egyes fogalmak pontosan mit is jelentenek a Vöröskereszt működését tekintve. Ilyen például a pártatlanság, hiszen a mozgalom a szenvedés enyhítésére törekszik, és ebben csak a rászorultság mértéke szerint tesz különbséget. Az emberiesség, mely szerint megkülönböztetés nélkül nyújt segítséget, nemzeti és nemzetközi méretekben erőfeszítéseket tesz, hogy megelőzze és enyhítse az emberi szenvedést, bárhol következzék is be. De említettük az egységet is, melynek elvén egy országban csak egy Vöröskereszt létezhet, melynek mindenki előtt nyitva kell állnia. Emberbaráti tevékenységét az ország egész területére ki kell terjeszteni.

A Vöröskereszt után szó esett még a Magyar Máltai Szeretetszolgálatról, annak megalakulásáról, jelképéről, tevékenységéről. Beszéltünk róla, hogy ez egy katolikus jótékonysági szolgálat, amely természetbeni és pénzbeni adományokat gyűjt, hogy azokat közcélokra fordítsa: közvetlenül segélyezik a rászorulókat, illetve segítik az őket ellátó intézményeket. És nem utolsó sorban lelki,szellemi programokat is szerveznek a testi és mentális egészség, a szociális biztonságra törekvés, a társadalom különböző rétegeinek együttműködése elősegítésére.

2 Responses to “RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 25

  • Henry Dudan egy nagyon jó lelkű ember lehetett. A gondolat, hogy létrehozzon egy szervezetet, amely nemzetiségre való tekintet nélkül segít a rászorulókon, elismerést érdemelő.

  • Az, hogy a Vöröskereszt jelképe a vörös kereszt lett fehér alapon –fordítottja a svájci zászlónak- méltó tisztelgés az alapító előtt.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>