RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 35

A jövő kezdete II.

A tizenkét éves Trevor történetét nem sikerült végig néznünk a szünet előtt, de mindenképpen szerettem volna, ha a gyerekek egészében megismerik a cselekményt, ezért ezt a foglalkozást a film befejezésének szenteltük, és annak, hogy elgondolkodva a látottakon, beszélgessünk kicsit a jövő kezdetéről.

Míg Trevor azt hiszi, hogy kudarcot vallott, és az Add tovább!-al nem érte el a célját, a mozgalom szépen lassan elterjed. Egy újságíró mérföldeket utazik, hogy felkeresse a kisfiút, aki útjára bocsájtotta a jótetteket. A 12. születésnapját követően riport is készül Trevorral az iskolában, majd ezt követően váratlan fordulat következik be: meglátva, hogy egyik osztálytársára ismét nagyobb fiúk támadnak rá, Trevor segítségére siet, és verekedés közben halálos késszúrás éri. A kisfiú meghal, és már nem láthatja, hogy a mozgalom, amit megálmodott valóban életre kelt, és a jövő talán éppen ettől elkezdődött.

A film végén elhangzó monológja mélyen elgondolkodtató:

„-Te indítottad el az Add tovább mozgalmat! Mégsem vagy büszke rá?

-Igaz, hogy kaptam egy ötöst társadalomismeretből, de csak a jó szándékért. Amit akartam nem jött össze. Sok mindent próbáltam, de egyik sem sikerült. Anyának igen. Beszélt a nagyival. Kibékültek. Nem volt könnyű. Az Add tovább! azért terjedt el, mert anya olyan bátor volt. Nekem nem ment.

Vannak, akik megijednek attól, hogy másképp is élhetnének, és attól, hogy a világ mégsem annyira szar. Vannak, akik úgy hozzászoknak a dolgokhoz- még a rossz dolgokhoz is-, hogy nem mernek változtatni. Az ilyen emberek feladják. És ha ők feladják, mindenki veszít.”

Nem szabad tehát feladnunk! Hinnünk kell benne, hogy a jó tett helyébe valóban valami jó jár! És ha a töretlen hit megvan, akkor a célt is könnyebb lesz elérni!

 

Varga Zsuzsanna:” Nagyon sajnálom a kisfiút! Nem igazság, hogy ő, aki a legjobban igyekezett jobbá tenni a világot, meghal.”

Győrfi Patrik:”Milyen egyszerűen is hangzik ez az egész ötlet, amit Trevor kitalált! Megtenni már biztosan nehezebb, pedig nem kellene, hogy gondot jelentsen jót cselekedni másokkal! Meg kell próbálnunk hinni ebben a jövőben! Mert ha senki sem tesz érte, akkor tényleg mindenki veszíteni fog.”

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>