RUDABÁNYA_Heti foglalkozás 9

A múlt óra vallási témáját folytatva ezen a héten a többistenhitről beszélgettünk a diákokkal. Maga a fogalom mindenki számára ismert volt, saját szavaikkal, ügyesen fogalmazták meg, hogy a politeizmus nem más, mint hogy az adott vallásban szinte mindennek külön istene van. Korábbi tanulmányaikra hivatkozva nagyon jó példának hozták fel a görög mitológiából ismert isteneket, így Zeuszt, Poszeidónt, Hérát, Hádészt vagy éppen Aphroditét.

A többistehithez kapcsolódó vallások közül elsőként megismerkedtünk a buddhizmussal. Győrfi Patrik rögtön megjegyezte:”Ők azok, akik meditálni szoktak. Ez az az állapot, amikor teljesen ellazulnak és átengedik magukat a nyugalomnak. Én még nem próbáltam, de érdekes lehet megtapasztalni ezt a fajta testi-lelki kikapcsolódást.”

Buddha nevének említése kapcsán mindenkinek eszébe jutott a jól ismert Buddha-szobor. Nagyon elcsodálkoztak, amikor meghallották születésének csodás történetét, illetve azt, hogy állítólag már születése pillanatában teljes birtokában volt a tudatának.

A hinduizmus is érdekesnek bizonyult a gyerekek számára. Voltak, akik azonnal tudták, hogy Indiához kapcsolható ez a vallás. Az adat, mely szerint India területén 330 millió istenség létezik, mindenkit ledöbbentett.

Siva a „pusztító”, Visnu a „megtartó”, Brahma a „teremtő” istenek hármasa határozza meg a hinduizmus alapjait. Képeket nézegetve róluk, a gyerekek arcán látható volt a csodálkozás és az álmélkodás, hiszen Sivát olykor félig férfi, félig női alakban ábrázolják, aki jobb kezében háromágú szigonyt tart, homlokán félhold alakú díszítés van. Koponyafüzéreket és kígyókat hord a nyakán. Lábát a legyőzött törpén, Mujalaka démonon nyugtatja. Bal kezében egy dobot tart. Gyakran három szemmel ábrázolják, a harmadik szeme a homloka közepén van.

Brahmát négy karral és négy megkoronázott, szakállas fejjel, míg Visnut többnyire kék színnel, fiatal férfiként, szintén négy karral ábrázolják.

Szabó Emilt a foglalkozás végén a következőket mondta:” Nagyon érdekes ez a vallás tanárnő! Siva tényleg kígyókat hord a nyakában? Számomra ez kicsit félelmetes. Nem hiába ő a pusztító az istenségek között.”

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>